tisdag 24 juli 2012

Måste alla bo i en svindyr tre?


Måste alla bo i en svindyr trea eller kan man tänka sig ett modernt minimalistiskt boende  - varför inte flytande?

Torsdag 26/7 18.00
Kvartersodlat, i växthuset bakom Akbars

Torsdakväll hos Kvartersodlat vill prata klimatsmart boende präglat av deltagande i plan, byggande och förvaltning. Kan man bo på 10 kvadrat eller mindre? Kan vi ha fler husbåtar?
För att ta tag i frågorna bjuder vi in Johan Engström, arkitekt, och Martin G. Rasten, husbåtsprofet, för att diskutera. Flera politiker sluter upp.


Fri entré. Caféet är öppet med några av Hisingens bästa bakverk, bra kaffe och ekodrycker.

Välkomna!

Arrangör: Kvartersodlat. För mer info ring Niklas Wennberg 0703-70 80 04 eller Viktoria Viklander 0702-97 48 66

måndag 16 juli 2012

Stadsjord/Kvartersodlat flyter

Har du sett en flytande kålgård nångång? Vi har anlagt en miniträdgård som ligger och flyter vid Lejontrappan. Kålgården är makalös. Inga elaka kålfjärilar och inga harar. 
Är det praktiskt att ha en trädgård i kanalen? Verkligen inte men riktigt roligt. Paddanturisterna vinkar förtjust och säger att senast man såg folk som bodde på liknande flottar var i Vietnam och Kambodja. En önskedröm är att ha flera flottar i kanalerna och dessutom med plats för fika och lugn och ro mitt i cityvimlet. Nästa år kanske. Kan jag få en latte, en kokostopp och en flytväst, tack!


Bild: På bilden är det My som vattnar svartkål och vitkål i Stadsjords smarta pallkragar i polykarbonat. 

Hard rain Sjöfartsmuseet

Tips i höjd med naveln från Sommargöteborg. Kolla förbi Sjöfartsmuseet om inte redan gjort det. Marc Edwards som är en världsfotograf ställer ut bilder från hela planeten. 



Marc invigde sin utställning den 30 juni. Hard Rain är Bob Dylans låt och med Marcs bilder blir resultatet gripande. Stadsjords grisar i Göteborg är ett positivt bidrag i en vacker men dystopisk kontext. Marc är ett charmtroll. 



lördag 14 juli 2012

Torsdakväll - djur i staden

Torsdakväll Kvartersodlat den 19 juli handlar om djur i staden. Fokus på bin, höns och grisar. 
Annette Nilsson berättar om varför och hur man arbetar med bisamhällen mitt i staden. Det är Annette och hennes dotter som har startat ett bisamhälle uppe på den nordligaste containern på Kvartersodlat. 
Kalle från Högsbo berättar om hönorna i Högsbo. Vad ska man tänka på o man vill hålla hönor i staden. Tillstånd, problem och möjligheter?
Undertecknad (NIklas Wennberg) berättar om Stadsjords arbete med grisar runtom i Göteborg.
Allmänna resonemang om andra djurslag i staden tas också upp på Torsdakvällen. 
Gratis inträde. Men ta med pengar till stans goaste fika. Välkommen 18.00. Gärna litet innan så ni kan ladda upp fika. 
Samtidigt med Torsdakvällen är Salupallen öppen. Goa grejer från Hisingen och närområdet. 


Bild 1.Stadsjords yngsta grisgeneration. 8 dagar gamla. 
2. Första bikupan installerar hos Kvartersodlat. Matten Jenny Insulan på taket. 

Ett fullproppat medicinskåp

Vår första Torsdakväll hos Kvartersodlat blev en succé. Regnfria timmar, mycket folk och en lärorik vandring i vårt eget lilla apotek. Stor applåd till Christoffer Pencak. 
Varje torsdag arrangeras Torsdakväll hos Kvartersodlat i trädgården vid Vågmäsareplatsen. Förra tillfället den 12 juli blev kanon med en lagom grupp som följde den medicinska rundvandringen och en lysande pedagog och växtexpert som presenterade den ena dunderkuren efter den andra. Vi kommer att tjat på Christoffer att han kommer tillbaka så ni behöver inte bli deprimerade för att ni inte fattade galoppen och missade vandringen. 
Mot depression
Och skulle det var för sent och ni känner er litet molokna så prova med Johannesört. Man hart vetat i hundratals år att johannesörten får depressioner att blekna bort. Har ni bara huvudvärk så koka sälgens bark (barken från en gren 30 cm lång) i 20 minuter och drick den beska vätskan som är full av acetylsalicylsyra. 
Vidare fick vi lära oss att den allmänna mjölkörten är både nyttig och att den ger bättre mjölkproduktion (laktation) hos kor, grisar och kvinnor och andra viktiga grupper i samhället. 
Och för att inte hamna i en diskriminerande genusfälla passar Christoffer på att repa av en intill växande xxxxdun som likt pumpakärnor minskar risken för prostatacancer. 
Gäddnate för den hungrige
Nere vid dammen hittar Christoffer bredkaveldun vars späda vårkolvar är de bästa den svenska vilda naturen har att bjuda av delikatesser, säger guiden. Och ute på vattenspegeln guppar gäddnate som ni kan ta med hem efter det misslyckade gäddfisket om ni promt ska mata familjen med hemjagat. 

Bilder: 1. Christoffer med åkerfräken som stärker bindväv naglar och skinn och som är basen till ett superbra insektsmedel som sprayas på den angripna växten. 





måndag 9 juli 2012

TORSDAKVÄLL HOS KVARTERSODLAT

Nu på torsdag kör vi igång med sommarens Torsdakvällar hos Kvartersodlat. 18-20 på rivningstomten vid Vågmästareplatsen bakom Akbars chark. 12 juli alltså.
Christoffer Pencak pratar om och visar läkeväxter på vår tomt och i våra odlingar. Vi börjar i växthuset med bra fika och fortsätter ut på tomten. Det blir nyttig kunskap om hur man fixar sin egen hostmedicin, sitt anti-stress-the med mera. Missa inte detta!