måndag 22 oktober 2012

Tack för ett bra jobb kära getter!

I måndags wokade vi två rivnings-/byggtomter i Göteborg. Och tackade våra getter vid Brunnsparken med en orörd alpäng. Alla verkade nöjda med lunchen. Folk och fä.
Det växer fortfarande fint på byggställningarna vid Brunnsparken och på Kvartersodlat Kvillebäcken. Maurits, Stadsjords tjänstgörande wokare, fräste ihop potatis, purjo, äpplen, marockansk mynta, citrongräs, gula och röda tomater, pak choi, mangold och en hel del annat från våra odlingar. Smaksättning utöver de egna kryddorna var salt, soja och Hisingshonung från Beepartner som har bina hos Stadsjord i Brunnsparken. 
SKUM STAIRWAY
Att bestämma vad djur ska göra och när de ska göra det är synnerligen korkat. Arrangemanget med Stairway to heaven var en högoddsare. Till en början verkade getterna ointresserade av himlastegen. Handlar inte Led Zeppelins låt om knark och död? undrade dom och stod kvar på stabil mark. Men sen blev de nyfikna och tog sig upp på spången och var glada över den frodiga ängsblandningen. 
SNYGGT JOBBAT
Getterna började sitt beting helt dolda av allt sly på tomten och få besökare såg dom den första månaden. Nu är tomten renäten och getterna har visat vad getter går för. Dom har en fantastisk kapacitet att förvandla stadssly till city-chevre. Stadsjords getter är mjölkgetter men har inte mjölkats i år. Nästa år hoppas vi komma igen med en större flock till glädje för fler områden i Göteborg och med möjlighet att producera mjölk och ost. 
VINTER HOS SUPERPROFFSET
Inom kort flyttar getterna till en gård nära Ulricehamn. Tillfällig matte är Kerstin Johansson som är en av Västsveriges mest erfarna getosttillverkare. Till våren får vi se vilket bete som erbjuds. Men alla som lärt känna getterna längtar efter att ha dem tillbaka nära stan.

Bilder uppifrån: Björn och ny bekantskap från Sevilla diskuterar urban fiskodling. Maurits wokar två rivningstomter och kryddar med Beepartners honung. Kön ringlar. Två våningar med ängsblandning bjuds getterna som avskedspresent. Andra våningen ställs till förfogande snart. Den flätade gettunneln har tillverkats av elever på HDK och Chalmers. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar